Pinos del Valle

Pinos del Valle, een Traditioneel Spaans dorp in de Lecrin Vallei. Pinos del Valle staat ook wel bekend als El Pinar, is een pittoresk Spaans dorp dat weinig beïnvloed is door toerisme. Op circa 700 meter boven zeeniveau biedt dit dorp bezoekers een authentieke Andalusische ervaring.

Dorpsstructuur en voorzieningen

Pinos del Valle is een charmant dorp met ongeveer 750 inwoners. Het dorp is verdeeld in twee delen: Barrio Bajo en Barrio Alto. Barrio Bajo, het lagergelegen deel, is de locatie van Casa del Patio. Het hoger gelegen Barrio Alto biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. De historische Dorpsbar Venecia, een geliefde ontmoetingsplaats, scheidt deze twee delen van het dorp.

Elk deel van Pinos del Valle heeft zijn eigen kerk, waar de inwoners samenkomen voor religieuze diensten en gemeenschapsevenementen. Daarnaast biedt het dorp diverse voorzieningen, waaronder een supermarkt, een bakker en een slager, die bijdragen aan de levendigheid en het gemak van het dorpsleven.

De perfecte bestemming

Boven het dorp bevindt zich de Ermita de Santo Cristo del Zapato. De wandeling naar deze hermitage duurt ongeveer een uur en biedt adembenemende uitzichten over de vallei.

Pinos del Valle, met zijn authentieke charme en prachtige omgeving, is een perfecte bestemming voor wie wil genieten van de rust en schoonheid van het traditionele Spanje. Of je nu door de schilderachtige straatjes van Barrio Bajo wandelt, de lokale kerken bezoekt, of geniet van het schitterende uitzicht vanaf de Ermita de Santo Cristo del Zapato, dit dorp biedt een unieke en onvergetelijke ervaring.

Faciliteiten in het dorp

Bank: Gelegen op de hoofdweg van Pinos del Valle als je het bovenste deel van het dorp binnen gaat. Openingstijden variëren. De bank heeft een geldautomaat.

Bakkerij: De Juan de Dios bakkerij is elke dag behalve zondag geopend en heeft een selectie van verse broodjes zoals croissants, chocolade broodjes, stokbrood, enz. Tijdens Fiestas en Kerstmis kun je genieten van lokale specialiteiten. Zeker een bezoek waard.

Bars: De dichtstbijzijnde bar is “Venezia”. De bar biedt gratis tapas bij elk gekocht alcoholisch drankje. Voor ongeveer € 10,50 is een Menu del Dia voor de lunch beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 13.00-15.00 uur en bestaat uit een keuze aan voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en er is een drankje inbegrepen. ‘S Avonds is er een keuze uit ‘Raciones’ beschikbaar. Buiten het zomerseizoen is de bar op maandagmiddag en avond dicht.

Winkels: “Carniceria David” ligt naast de kerk in het bovenste gedeelte van het dorp. Mensen komen uit de hele vallei voor het verse vlees dat hier verkocht wordt. Deze winkel is ook geopend op zondagochtend. Ze zijn de enige in de vallei, wat betekent dat het erg druk kan worden!
Coviran – ligt tegenover de plaatselijke speeltuin. Een kleine supermarkt, maar met alle basisproducten, samen met vers vlees, kaas en fruit en groenten.
Estanco – dit bevindt zich in de lagere barrio van het dorp net voorbij de bushalte aan de rechterkant. Dit is een tabakswinkel, ze verkopen sigaretten maar bijvoorbeeld ook een paar huishoudelijke dingen, beetje zoals een klein tankstation.

Apotheek en Sportfaciliteit: er zijn twee apotheken in het dorp – een in het bovenste gedeelte op de weg naar Venecia, en de andere bevindt zich in het onderste deel van het dorp dichtbij Casa del Patio.
Sportruimte & Openlucht Gym bevindt zich boven in het dorp naast de Lavadera.

Bushalte: Calle Carretera 67

Vieringen in het dorp

In mei is er het feest ter ere van één van de lokale heiligen Santo Cristo del Zapato. Het feest, día de la Cruz, vindt ieder jaar plaats van 1 tot 3 mei. Voor drie dagen komt het rustige dorp tot leven met muziek, dansen, traditionele processies en een prachtig vuurwerk.

Midden in de zomer is er nog een groot dorpsfeest ter ere van San Roque. Dit wordt gevierd op 15, 16 en 17 augustus. Deze traditie dateert van 200 jaar geleden en is een eerbetoon aan de lokale heiligen en de Virgin del Rosario. Families en vrienden overal vandaan komen in het dorp samen om van de festiviteiten, de borrels en de processies te genieten. Er is een programma met activiteiten voor jong en oud en ’s avonds is er groot feest met livemuziek van diverse bands op een groot podium op het plaatselijke sportterrein!

De Lecrin Vallei = The valley of Happiness

Pinos del valle ligt in de Lecrin Vallei. Landbouw is hier de belangrijkste manier van leven, in de vallei vind je vooral sinaasappel-, citroen-, amandel- en olijfbomen. Water stroomt voortdurend uit de bergen van de Sierra Nevada. Als gevolg van het smeltwater in het voorjaar en de vroege zomer is er een overvloed aan water voor de irrigatie van de velden. Door de eeuwenoude irrigatiesystemen die door de Moren werden gecreëerd zorgt dit voor een groen gebied dat heel anders is dan andere gebieden met meer grootschalige landbouw in deze regio.
Er zijn 17 dorpen in de Lecrin Valley (vertaald uit het Moors als de Vallei van Geluk) en de meeste zijn typische, witte, Andalusische pueblos met smalle straatjes en slaperige pleinen. Bij allemaal staat hun kerk centraal en ze hebben allemaal hun eigen, levendige feesten met parades en spectaculair vuurwerk.

Dúrcal

Dúrcal is het grootste dorp in de Lecrin regio met iets meer dan 7000 inwoners. In Dúrcal vind je alle noodzakelijke diensten, van een heel arsenaal aan cafeetjes en restaurants tot autogarages, tankstations, banken, grotere supermarkten en een ruim aanbod aan winkels. Verder vind je er een medisch centrum, tandarts en een grote wekelijkse markt. Om het half uur vertrekt er een bus naar Granada.

Restaurants

La Burhardilla is gelegen op het plein rechts van de kerk en serveert goed eten en heerlijke tapas. La Bunny is een pizzeria met een leuke binnenplaats. Bio Durcal is een goed restaurant dat net buiten Durcal ligt. Het is een omgebouwde molen waar men heerlijk buiten kan zitten in de schaduw van de bomen.

Melegís

Melegís is een leuk dorp om door en rondom te wandelen. Het heeft een aantal mooie oude gebouwen en een prachtige kerk. Onder aan het dorp vindt men citrusgaarden waar men doorheen kan wandelen.

Het heeft een groot terras met een prachtig uitzicht. Voor het restaurant kun je parkeren om de wandeling te starten.

Nigüelas

Nigüelas ligt tegen de bergen van de Sierra Nevada aangeplakt. Er zijn diverse (tapas) bars, een erg goed restaurant en een grote supermarkt. Ook is Nigüelas het startpunt voor diverse wandelingen. In het dorp vind je een oude olijfmolen uit de XV eeuw. De kerk “San Juan Bautista” gebouwd in “mudéjar” stijl (eind XV eeuw), is de moeite waard om te bezichtigen. Het gemeentehuis is gevestigd in een oud herenhuis uit de XVI eeuw en heeft een mooie tuin genaamd “Jardín Romantico” waar je kunt genieten van de rust en de fonteinen. Daarnaast vind je op het kerkplein een “Aljibe” (regenwater reservoir), dat in het verleden gebruikt werd als sociale ontmoetingsplaats.

Lanjarón

Lanjarón heeft ongeveer 3800 inwoners en is daarmee een groter dorp in de Alpujarras. Lanjarón ligt een kwartier rijden van Casa del Patio.
Toen de Spanjaarden, zo ongeveer vanaf 1980, aan weekendtoerisme in eigen land zijn gaan doen, is er meer welvaart in de Alpujarras gekomen. In het dorp Lanjaron was al veel eerder sprake van toerisme. Het is een ouderwets kuuroord waar in de zomer mensen van ouderwetse kwalen werden genezen. Het water, afkomstig uit de Sierra Nevada, heeft, volgens sommigen, een helende werking. Ouderen komen uit heel het land om één van de vele behandelingen te ondergaan die er worden aangeboden. Zelfs bij de Romeinen was het stadje al bevolkt, en ook zij hadden reeds de geneeskrachtige eigenschappen van het water ontdekt.  In de meeste supermarkten van Spanje vind je ook mineraalwater met de naam Lanjarón. Overal in het dorp vind je waterkranen, veelal betegeld met in het gebakken glazuur onverklaarbare teksten.

De voorzieningen voor bezoekers zijn talrijk, de stad heeft een selectie van supermarkten, winkels, geweldige bars en vele restaurants, van lokale tapasbars tot Franse bistro’s. De tourist infomation biedt nuttige informatie over de stad en de regio, die je in het Engels kunt vragen. Dicht bij de stad liggen de ruïnes van een oud Moors kasteel, dat een belangrijke uitkijkpost was tijdens de Moorse bezetting, en later werd gebruikt tijdens de Napoleon-invasie.
Het prachtige berglandschap en de frisse lucht bieden een perfecte bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een vakantie in de buitenlucht. Er zijn een aantal goede MTB- en wandelroutes.

Naast de tourist information, aan het begin van het dorp, tref je een leuk park met een kleine waterval en een restaurant aan. Tussen de tourist-information en het park is een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren

×
Boeken